Your address will show here +12 34 56 78

Corupția stă la baza problemelor pe care România le are în cele mai importante domenii: sănătate, educație și dezvoltarea infrastructurii.

Din cauza corupției, doi din cinci români trăiesc în sărăcie sau la un pas să ajungă în această situație. Este imperios necesar ca legislația care guvernează condițiile de accedere la o funcție sau demnitate să fie actualizată.
“Fără penali în funcții publice” ar însemna ca politicienii și funcționarii corupți, care au condus România în ultimii 30 de ani, să se apropie mai greu de funcțiile publice.

În ceea ce priveste județul Bistrița-Năsăud, este necesara reducerea numărului de primării prin comasare voluntară, în vederea creșterii calității serviciilor publice furnizate locuitorilor. Reforma teritorială prin comasare voluntară are la bază voința liber exprimată a comunităților locale de a fuziona, un sistem legal și instituțional facil pentru a realiza acest lucru și un sistem de stimulente pentru a încuraja comasarea. Astfel, noile UAT-uri comasate voluntar vor respecta mai ușor criteriile de eligibilitate și de evaluare pentru fondurile europene sau programele naționale de investiții la care au acces. Procesul de comasare voluntară va conduce la economii care, cu ușurință, se pot ridica la cel puțin 20% din cheltuielile cu autoritățile executive locale.

Voi lupta pentru facilitarea reîntoarcerii în țară a românilor care își doresc să revină, prin programe de asistență clar țintite pentru informare, întoarcere, acomodare și încurajarea antreprenoriatului în țară: o nouă generație de programe Diaspora StartUp/StartUp Nation, Diaspora se Întoarce, care să ofere cofinanțare prin fonduri europene tuturor celor care se întorc și investesc în România, cu condiții mai avantajoase pentru cei care investesc în domenii cheie (digital, industria de sănătate sau îngrijire etc.), în regiuni defavorizate sau care creează locuri de muncă pentru persoane vulnerabile.

Ne dorim autostrăzi și drumuri express pe bune, nu pe hârtie, printr-o nouă abordare în implementarea marilor proiecte de infrastructură cu: finanțare adecvată, un calcul realist al costurilor, restructurarea companiei naționale de autostrăzi, angajarea de profesioniști și stabilirea unor priorități clare. Multă vorbărie, carioci colorate și hărți utopice - asta a livrat clasa politică veche! Sub politicieni sunt aceiași birocrați protejați politic, veșnic în funcție, indiferent de guvernare, care nu răspund niciodată pentru ratările proiectelor. Politicienii sunt doar incompetenți și caută imagine, problema mai gravă este sistemul de sub ei. Pe acela îl vom schimba.

Județul Bistrița-Năsăud are nevoie urgentă de un drum express până la Aeroportul din Cluj, respectiv legătura cu Autostrada Transilvania. Îmi asum această abordare realistă și realizabilă!

Nu în ultimul rand, împădurim România și combatem tăierile ilegale prin DNA-ul Pădurilor! Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM), o structură creată pe modelul DNA și DIICOT, va funcționa cu personal specializat pe cercetarea penală în domeniul mediului și cu specialiști pe tehnică de mediu. Specializarea personalului se va face urmărind exemplele pozitive ale altor state europene. DIIM va primi resurse adecvate, va putea colabora cu procurori și polițiști judiciari și va soluționa toate dosarele care privesc impactul de mediu generat de persoane fizice și juridice, în domeniul silvic, calitatea aerului, apei și solului, deșeuri, minerit și procese industriale. Toate acestea se vor realiza prin intermediul fondurilor europene disponibile la ora actuală!

Efectul negativ major al pandemiei asupra domeniului cultural este unul pe termen mediu și lung, iar lipsa unei intervenții directe în supraviețuirea sectorului independent-privat riscă să conducă la un colaps generalizat al ofertei culturale și al accesului la produse culturale, dar și pierderea câștigurilor sociale ale culturii, mai ales în comunitățile mic-urbane și rurale, care caracterizează județul nostru, unde sectorul cultural public este oricum cvasi-absent.

Îmi asum inițiative legislative pentru un ajutor de stat pentru operatorii culturali din sectorul independent-privat, în condițiile suspendării activității acestora pe termen nedefinit, sprijin pentru relansarea producției culturale în condițiile revenirii treptate a publicului la evenimentele cu prezență fizică

Modernitatea infrastructurii, promovarea și păstrarea tradițiilor locale și bunăstarea locuitorilor vor fi prioritățile mele pentru județul Bistrița-Năsăud!